Spædbørn og småbørn

Babyer og små børn har endnu ingen forståelse af begrebet død. Men længe før de er i stand til at tale, kan babyer mærke og reagere på forandringer i deres miljø forårsaget af fraværet af en betydningsfuld person, som dagligt reagerede på deres behov for pleje og næring. De vil også blive påvirket af den følelsesmæssige tilbagetrækning, der kan ske, hvis en forælder eller pårørende sørger.

Op til 6 måneders alderen kan babyer opleve en følelse af efterladthed og usikkerhed, når en pårørende dør, hvilket kan resultere i øget gråd og forstyrrelse af søvn og madning. Fra omkring 8 måneders alderen begynder spædbørn og småbørn at udvikle et "mentalt billede" af den person, der er død, og har en følelse af at "savne dem". Spædbørn og småbørn i denne alder kan græde mere eller blive mere tilbagetrukne. De kan miste interessen for legetøj eller mad, og efterhånden som de udvikler motoriske færdigheder og sprog, kan de kalde på eller lede efter den person, der er død. Du kan hjælpe ved at give masser af tryghed, og ved at opretholde de normale rutiner så meget som muligt.

Børnehavebørn

Små børn er interesserede i tanken om død hos dyr. De kan begynde at bruge ordet "død" og udvikle en bevidsthed om, at dette er anderledes end at være i live. Børn i denne alder forstår ikke abstrakte begreber som "for evigt" og kan ikke forstå, at døden er permanent. Deres begrænsede forståelse kan føre til en tilsyneladende mangel på reaktion, når de bliver fortalt om et dødsfald, og de kan stille mange spørgsmål om, hvor den person, der er døde, er, og hvornår den person vil komme tilbage. Børn i denne alder forventer, at personen vender tilbage.

Små børn har en tendens til at fortolke, hvad de får at vide på en meget bogstavelig og konkret måde. Derfor er det vigtigt at undgå at komme med dødsforklaringer som "mistet", "gået bort" eller "sovet ind", der kan forårsage misforståelser og forvirring.

Giv ærlige svar på deres spørgsmål, men føl ikke, at du skal fortælle dem alt i detaljer eller på én gang. Information kan bygges på over tid.

Børn i børnehavealderen kan have forstyrret søvn, ændringer i appetit, mindre interesse for leg og kan få mere separationsangst, selv når de bliver efterladt med voksne, de kender. Der kan være tilbagegang i færdigheder som sprog- eller toilettræning.

Børn i skolealderen

I alderen 5 til 7 år begynder børn gradvist at udvikle en forståelse af, at døden er permanent og irreversibel, og at den, der er død, ikke vil vende tilbage. Børn, der har oplevet et dødsfald, da de var yngre, bliver igen nødt til at bearbejde, hvad der er sket, efterhånden som de udvikler en bevidsthed om dødens endegyldighed.

Børns fantasi og "magiske tænkning" i denne alder kan betyde, at nogle børn kan tro, at deres tanker eller handlinger forårsagede døden, og de kan føle skyld. Hvis de ikke får tilstrækkelig information på et alderssvarende sprog, kan det få dem til at "opdigte" og udfylde hullerne i deres viden. Børn bliver i stigende grad opmærksomme på, at døden er en uundgåelig del af livet, der sker med alt levende. Som følge heraf kan de blive bekymrede for deres egen og andres sundhed og sikkerhed.

Børn i denne alder har brug for ærlige svar på deres spørgsmål, som kan bygges på over tid, og muligheder for at udtrykke deres følelser. De kan have brug for forsikring om det de sagde eller troede ikke forårsagede døden.

Teenagere

Ungdomstiden er en tid med store forandringer, og sorg påvirker det at gå fra afhængighed til selvstændighed. Unge bevæger sig fra familiebånd til at være mere sammen med deres jævnaldrende. Det kan derfor være svært for teenagere at bede om støtte, mens de forsøger at vise uafhængighed. Unge kan ikke lide at føle sig anderledes end deres jævnaldrende, og det kan være ekstremt isolerende at være et efterladt ungt menneske. Støtten fra jævnaldrende med lignende erfaringer kan være meget kraftfuld.

Teenagere vil have en mere moden forståelse af begrebet død, men de har ofte deres egne overbevisninger og stærke holdninger og kan udfordre andres overbevisninger og forklaringer. 

Nogle unge kan reagere på et dødsfald ved at blive mere tilbagetrukne, nogle kan "agere" deres fortvivlelse, mens andre håndterer bevidstheden om deres egen dødelighed gennem risikovillig adfærd. Andre kan påtage sig voksenansvar og blive "omsorgspersonen" for dem omkring sig. At holde sig til de sædvanlige grænser for acceptabel adfærd kan være betryggende for efterladte unge.

Unge mennesker, der har mistet en i en tidligere alder, kan have brug for igen at bearbejde deres sorg, mens de tænker på og planlægger deres fremtid og fuldt ud forstår virkningen af livet uden den person, der døde.


Vi er i stand til at tilbyde tolkeservice til den støtte, vi tilbyder via telefon, video og fysiske møder. Ring til vores britiske hjælpelinje på 0800 02 888 40 for at få mere at vide