Kun meget få mennesker går gennem livet uden at opleve, at en, de elsker, dør. Døden er en del af livet, og på et tidspunkt skal vi alle se den i øjnene. Gennem sorgprocessen lærer vi, hvordan vi kan klare fremtiden på trods af vores tab. Hvor godt vi klarer dette, påvirker vores livskvalitet og vores evne til at forholde os til andre.

For hundrede år siden var døden en stor del af folks liv. Der var sørgeritualer, og der blev talt mere åbent om døden.  Sådan er det stadig i nogle kulturer. Efterladte familier og personer fortæller os, at det hjælper på deres sorg at tale om døden og den person, der er død. Det værste for dem er, at folk ignorerer dødsfaldet. At anerkende dødsfaldet og finde måder at udtrykke smertefulde følelser på, kan hjælpe i din sorgproces.

Sorg- og sorgens opgaver

Forskning og efterladte personers oplevelse viser, at det at sørge, altså den følelsesmæssige proces, der

finder sted efter en betydningsfuld person dør, er meget

vigtig. Der er ingen fast måde eller mønster til denne proces, da alle sørger forskelligt. De fleste sørgende mennesker oplever dog nogle af eller alle af følgende. Rækkefølgen af ​​disse er ikke fastsat, da folk normalt bevæger sig frem og tilbage mellem disse følelser.

Se virkeligheden i øjnene

I første omgang er du sandsynligvis i en tilstand af chok, selv hvis det var et forventet dødsfald. Du kan føle dig svag, græde ukontrolleret, føle dig ude af kontrol eller endda kollapse. Eller du kan være så følelsesløs, at du slet ikke viser nogen følelser og fremstår meget kontrolleret, rolig og løsrevet. Denne følelsesløshed kan vare flere dage, og det kan være en form for følelsesmæssig beskyttelse, som hjælper dig med at håndtere alle de nødvendige praktiske ting som at klare begravelsen.

Jo mere traumatisk tabet er, jo længere vil denne følelsesløshed sandsynligvis vare. Du vil måske ikke acceptere, hvad der er sket, og du kan klare dig ved at benægte det eller nægte at tale om det. Det er dog vigtigt at finde måder at gradvist acceptere dødsfaldet og det faktum, at personen aldrig kan vende tilbage.

At se liget af den person, der er død, at blive involveret i forberedelserne til begravelsen og at følge ritualer og traditioner kan hjælpe dig til at indse virkeligheden af, hvad der er sket.

Når man oplever sorgens smerte

Når først de umiddelbare følelser af chok har lagt sig, kan du føle en overvældende sorg i lang tid efter dødsfaldet. Din sorg kan være så stærk, at du ikke er i stand til at tænke på noget eller nogen andre end dit tab og din sorg. Du kan opleve at blive ked af det eller vred over ting, som du normalt ikke ville gøre.

En efterladt mor fortalte os, at hun følte, at hun "havde et lag hud mindre", da hun beskrev, hvor ked af det hun blev over tingene.

Ud over følelser af ekstrem tristhed kan du føle skyld, vrede eller bitterhed. Mange mennesker kæmper med skyldfølelse eller fortrydelse over et eller andet aspekt af deres forhold til den person, der døde. Måske lod du dine sande følelser være usagte eller sagde ting, du egentlig ikke mente. Nogle mennesker føler, at de ikke havde brugt nok tid sammen med personen eller virkelig lyttet.

Du kan føle vrede mod personen for at have overladt dig til at klare livet på egen hånd, vrede mod hospitalet for ikke at have helbredt sygdommen eller ikke holdt dem i live, eller vrede mod Gud for at have ladt det ske. I nogle tilfælde kan folk føle vrede mod et familiemedlem, som de føler har bidraget til døden på en eller anden måde.

Sorg er ikke en psykisk sygdom, selvom søvnløshed, angst, frygt, vrede og at være optaget af dine følelser samlet kan give en følelse af at "blive sindssyg". Disse følelser er naturlige og, når de anerkendes, kan de blive mindre hyppige over tid. Det er sundt at udtrykke sorg, og at forsøge at undgå disse følelser kan give problemer i fremtiden. Hvis du føler, at du undertrykker din sorg, eller hvis din vrede eller skyld fortsætter i lang tid eller tager over fra andre følelser, kan du overveje at søge støtte fra en uddannet professionel.

Tilpasning til den nye virkelighed

At skulle gennem livet uden en person, som har betydet meget for dig, er en vanskelig og smertefuld proces. Ingen kan fylde den plads, de havde i dit liv, og hver dag kan bringe konstante påmindelser om deres fravær. Bare det at komme igennem dagen kan være en svær opgave. Fremtiden kan virke usikker eller endda skræmmende. Det kan tage mange måneder, før du er i stand til at dvæle mindre ved de triste omstændigheder omkring dødsfaldet og begynder at fungere mere, som du gjorde før.

Oprethold forbindelsen, og se fremad

At geninvestere i fremtiden indebærer at fortsætte livet uden personen og begynde også at fokusere på andre ting. Det kan føles som et forræderi og er måske den sværeste opgave af alle. Geninvestering i fremtiden handler dog ikke om at glemme. Det handler om at finde måder at huske og bevare forbindelsen til personen på, på måder som trøster dig og er vigtige, men som passer sammen med andre vigtige ting i dit liv. Du kan finde forslag til måder at huske personen på i vores informationsark "At mindes".

Sorgen består, men bliver en del af et tilpasset liv, og du kan se ud i fremtiden, mens du stadig husker de glade stunder, du tilbragte med den person, der er død, og nyder disse minder. Du begynder at få mere kontrol, og livet bliver mere meningsfuldt. Du vil opdage, at du ikke er så opslugt af din sorg, men kan vælge, hvornår du vil reflektere over dit forhold til den person, der døde. Det er naturligt ved mærkedage eller særlige lejligheder, at følelsen af sorg dukker op igen og er lige så levende som den dag, personen døde.


Vi er i stand til at tilbyde tolkeservice til den støtte, vi tilbyder via telefon, video og fysiske møder. Ring til vores britiske hjælpelinje på 0800 02 888 40 for at få mere at vide