Uanset hvor overvældende dine følelser af sorg er, er det muligt at finde måder at komme videre på og bearbejde det, der er sket, især med den støtte, der passer til dig. Sorg er rodet, udmattende og ubarmhjertig, men kan overleves. Som mennesker har vi uendelige ressourcer i os selv til at hele og bearbejde sorg, men vi er nødt til at give os selv tid til at udtrykke smerten først.

Det hjælper at tale om det

Det er nyttigt at tale om det, både med familie og venner. Og du vil måske opleve, at du er nødt til at gentage dødsbegivenhederne igen og igen for at få en vis forståelse af, hvad der er sket.

Ofte er det vores nærmeste, vores familie, som vi har sværest ved at kommunikere med, når nogen dør. Det kan være, at andre familiemedlemmer også sørger og måske ikke kan tilbyde dig den støtte, du har brug for. Det kan få os til at føle os misforståede, uerkendte, sårede og vrede. Du kan muligvis hjælpe din familie med at støtte dig ved at gøre det klart for dem, hvad du har brug for. Familiemedlemmer eller venner i en støttende rolle fortæller os, at det kan være en lettelse at få klar vejledning fra dem, de ønsker at støtte.

Det kan være, at nogle familiemedlemmer eller venner omkring dig har gode intentioner om at støtte dig, men ikke er i stand til at fortælle dig det. I nogle familier er det vanskeligt at kommunikere generelt af forskellige årsager. Du kan muligvis finde andre mennesker uden for din familie, som kan støtte dig på en mere hjælpsom måde.

Håndtering af isolation og svære følelser

Sorg kan være meget isolerende. At finde information om støtte ved dødsfald eller at deltage i en støttegruppe kan hjælpe dig til at indse, at du ikke er alene, og at det, du føler, hvor smertefuldt det end kan være, er normalt.

At skrive i en dagbog kan være en måde at udtrykke og forløse dine følelser på. Det kan også være nyttigt for dig at se tilbage på din sorgproces over tid og notere eventuelle ændringer.

Du bemærker måske, at du ikke er i stand til at arbejde så effektivt, som du plejer. Du kan være træt, have dårlig hukommelse, have svært ved at koncentrere dig eller føle, at intet er vigtigt. Du kan notere de ting, som du er bekymret for at glemme, og sætte dig selv én opnåelig opgave om dagen.

Et af de sværeste aspekter af sorg er følelsen af at have mistet kontrollen. Det kan være svært at bevare strukturen i din hverdag, men dette kan hjælpe dig med at håndtere følelsen af at være overvældet.

For eksempel kan du udføre vigtige gøremål om morgenen og motionere om eftermiddagen. Hvis det er muligt, kan du planlægge aktiviteter, der vil give dig en form for pause, som at se en film, der vil distrahere dig i et par timer.

Vi sørger fysisk i vores krop, så motion, selv en kort gåtur, kan hjælpe med at frigøre nogle fysiske spændinger. Massage kan også føles helende, når smerten indeni føles skarp, som et fysisk sår.

Hvis du føler dig rasende og ikke ved, hvad du skal gøre med dit raseri, så prøv at finde måder at udtrykke din vrede fysisk på, såsom at slå en pude eller binde en knude i et håndklæde og slå noget, der ikke kan gå i stykker. At hoppe i vandpytter er tilfredsstillende eller at sparke til bunker med blade. Havearbejde eller andet absorberende arbejde udenfor kan hjælpe med at frigive energi skabt af vrede. Nogle mennesker kan også finde kickboksning eller andre former for træning nyttigt.

Sammen med fysisk aktivitet kan det hjælpe at råbe eller skrige på samme tid. Sørg for, at du er sikker og ikke kan skade dig selv, og at du er alene og ikke kan høres. Hvis du har været vred alene, så find en til at trøste dig bagefter. Nogle mennesker tror, ​​at det at udtrykke vrede genererer mere vrede i stedet for at forløse den, men andre deler ikke denne oplevelse. Prøv selv, om det virker for dig. Der er mere om fysisk velvære og sorg i vores informationsark "Pas på dig selv".

Vent før du handler

Du kan have et stærkt ønske om at fjerne alle de genstande, såsom fotografier og tøj, der tilhører den person, der er død, fordi det gør så ondt, hver gang du ser på dem. Det er ikke en god idé at smide noget væk, før dine følelser er mindre intense. Så vil du mere rationelt kunne bestemme, hvad du gerne vil beholde. Det gælder også for store planer som at flytte til et nyt hus, selvom det i nogle tilfælde kan være noget, man er nødt til at gøre af praktiske årsager.

Det hjælper at huske

Find måder at huske den person, der er død. Du føler dig måske for rå til at begynde med, men at se billeder, mindes oplevelser eller besøge steder, I har været sammen, kan hjælpe med at fokusere din sorg, når du føler dig fortabt, og det gør for ondt. Hvis du græder, så husk, at tårer har et formål, både for at lade andre vide, at du har brug for støtte, og for at frigive kemikalier, der beroliger dig.

Med tiden vil du måske plante et træ eller en busk til minde om den person, der er død. Eller du kan skabe noget kunstnerisk eller skrive noget som en hyldest til dem, hvis det føles rigtigt for dig.

Nogle mennesker finder trøst i at have en mindeæske – som du enten kan købe eller lave selv – hvor du kan opbevare dyrebare ejendele. Det kan være kort, tørrede blomster, fotografier og andre særlige ting, der vedrører den person, som er død. Der er flere ideer til måder at mindes på i vores informationsark "At mindes".

Kondolencer udtrykker omsorg

Det kan være helende at besvare kondolencebreve. Husk, de er skrevet som udtryk for omsorg for dig og den, der er død, og ikke som noget, der lægger pres på dig. Svar kun, hvis det virkelig er det, du vil gøre.

Humor kan bryde igennem – nogle gange sker der ting, der er så ufølsomme, eller ting folk siger er så fantastisk uhjælpsomme, at det eneste man kan gøre er at grine. At grine er godt og kan frigøre spændinger.

Når du vender tilbage til arbejde eller skole

Hvis du vender tilbage til arbejde eller skole, er der måder du kan starte stille og roligt på. Måske kan du bede en arbejdskollega om at ledsage dig til kontoret den første dag. Du kan tale med din leder om, hvordan han eller hun kan hjælpe dig. Lad folk på arbejde eller i skolen vide, om du vil tale om, hvad der er sket eller ej. Du kan ombestemme dig, når du har været tilbage i et stykke tid. Sørg for, at folk ved så meget om din sorg, som du ønsker, at de skal vide, så du ikke føler, de hvisker bag din ryg.

Hvis det er muligt, så prøv at vende tilbage til arbejdet eller skolen gradvist, og kun om morgenen i starten eller et par dage om ugen. Forvent ikke at kunne præstere på din sædvanlige kapacitet. Prøv at påtage dig overskuelige, kortsigtede opgaver, da store projekter kan virke overvældende. Arbejde kan være en nyttig distraktion fra sorg, men det er usandsynligt, at du kan slukke helt for sorgen. Giv dig selv korte pauser på dagen for at gå ture og få øjeblikke med fred, eller tid og plads til et par tårer.

Der er ingen regler, når det gælder sorg. Det kan hjælpe at lytte til dig selv og lære, hvad der virker for dig. Accepter, at det, der hjælper i starten, kan ændre sig over tid. Uanset hvad der sker, så vær god ved dig selv og giv dig selv tid til at hele. Selvom det i første omgang kan virke umuligt, kan du med den rette støtte tilpasse dig en ny måde at leve på, der inkluderer din sorg og den dyrebare forbindelse, du stadig har med den person, der er død.


Vi er i stand til at tilbyde tolkeservice til den støtte, vi tilbyder via telefon, video og fysiske møder. Ring til vores britiske hjælpelinje på 0800 02 888 40 for at få mere at vide