Att prata med ett litet barn om död och att dö är otroligt svårt och kan kännas alldeles för svårt. Detta förvärras av vår naturliga instinkt att skydda barn från livets tuffa sidor. För att förstå vad som har hänt behöver barnen information och förklaringar. Dessa måste vara ärliga, enkla och ges på ett språk som barnet förstår.

Med rätt stöd kan barn hantera sanningen, oavsett hur svår eller traumatisk den är; det är osanningarna de tycker är svåra. När omständigheterna kring döden är särskilt plågsamma kan det vara frestande att undanhålla information, men även i dessa fall gäller samma principer. Här är några förslag för att hjälpa dig med vad du ska säga, hur mycket du ska säga och när och hur du ska säga det. De föreslagna orden är inte tänkta att vara manus. Det är idéer som är till för att ge dig självförtroende att följa det som känns rätt för dig och barnet eller barnen du är tillsammans med.

När är det bäst att berätta för dem att någon har dött och var gör man det?

  • Det kan strida mot vuxnas skyddsinstinkter, men barn behöver höra nyheterna så snart som möjligt. Ju längre du skjuter upp det, desto större är sannolikheten att de kommer att snappa upp ett samtal eller ta reda på det på något annat olämpligt sätt. Barn är mycket känsliga för andra människors känslor och vet redan att något allvarligt har hänt, men kan vara osäkra på exakt vad. 
  • Det är bäst att någon i barnets familj förmedlar nyheten, det kan dock vara jobbigt att göra. Om du känner att du inte kan göra det, försök att hålla dig i närheten medan någon annan som känner barnet förklarar vad som har hänt.
  • Om du förmedlar nyheten själv, ha någon annan i närheten för att stödja dig.
  • Om möjligt, hitta någonstans där du inte kommer att bli störd.
  • Försök att vara fysiskt nära barnet eller ha någon form av fysisk kontakt som att hålla i hand. Att sitta bredvid varandra på en soffa är perfekt. För ett barn som tycker att fysisk kontakt är obekvämt går det bra att sitta i närheten.

När du pratar med ett barn oavsett ålder, gäller följande principer, oavsett omständigheterna

Använd enkla ord som passar barnets ålder och förståelse. Det är viktigt att använda de riktiga orden som ”död” och ”dött”. Förskönanden såsom "förlorade" eller "somnade in" kan verka vänligare, men kan orsaka förvirring hos ett barn.

Ge bara så mycket information som barnet vill ha. Detta märks vanligtvis genom att de ställer en fråga - om de har ställt frågan betyder det vanligtvis att de är redo att höra, eller behöver höra, svaret.

Försök att bara svara på den fråga som ställts och undvik att ge extra detaljer. Det finns en gräns mellan att vara ärlig och att överbelasta ett barn med information de inte vill ha. Information kan alltid läggas till senare vid behov.

Om du ställs inför en fråga som du tycker är svår eller inte är säker på hur du ska svara på, kan det hjälpa att fråga barnet vad det tycker. Detta kommer att ge dig en indikation på hur mycket barnet redan vet och förstår.

Hur man berättar för ett litet barn att någon har dött

  • Förvarna barnet om att du har något sorgligt att berätta: "Jag har mycket tråkiga nyheter att berätta för dig..."
  • Ofta är allt du behöver säga i början att personen har dött; fler frågor kommer att komma när barnet är redo för ytterligare förklaringar och information.
  • Om en person har varit sjuk kan det hjälpa att bygga på vad barnet redan vet: "Du vet förra gången vi såg mormor och hon var väldigt sjuk..."
  • Försäkra barnet om att det är okej att ställa frågor om vad som helst och att du kommer att göra ditt bästa för att ge ett ärligt svar.

Förklara vad död betyder för små barn

Följande är förslag på ord som du kan använda när du förklarar begreppet död för ett litet barn. Vad du väljer att säga exakt beror på individuella omständigheter och din egen tro. Ett bra tillvägagångssätt är ärlighet kombinerat med mycket lugnande. Koncentrera dig på vad som känns rätt för dig och barnen i fråga.

När någon dör slutar deras kropp att fungera. En död kropp andas inte eftersom lungorna inte längre fungerar och hjärtat har stannat.    En död kropp kan inte röra sig, det kommer att vara mycket tyst och stilla. En död kropp kan inte känna någonting så det kommer inte att finnas någon smärta.

Eftersom ett litet barn kan ha svårt att förstå skillnaden mellan att vara död och att vara vid liv, kan de behöva lugnas med ord i stil med:

Eftersom kroppen har slutat fungera behöver inte döda människor något att äta eller dricka och de kan inte frysa. Döda människor förblir döda för alltid; hur mycket vi än önskar oss det, kan de inte komma tillbaka till livet.

När de hör nyheten kan ett barns reaktioner variera från extrem ångest till att de ser tomma ut i blicken som om ingenting har hänt, de kan till och med fnittra nervöst – detta är normalt.

Om du är osäker på någon aspekt, var ärlig om vad du inte vet och säg att du kommer att berätta för barnet när du får reda på det.

Du kommer sannolikt att behöva upprepa denna information och svara på frågor under efterföljande dagar och veckor. Att höra samma frågor om och om igen kan vara extremt svårt, men det är på det sättet små barn försöker förstå vad som har hänt.


Vi kan erbjuda tolk för det stöd vi erbjuder via telefon, video samt i person. För att få veta mer kan du ringa vår brittiska hjälplinje på 0800 02 888 40