Skrämmande händelser som ofta rapporteras i media som till exempel coronavirus-pandemin kan göra att barn oroar sig för sig själva och människor de älskar. Det är normalt för barn att ha stora känslor när något skrämmande händer eller har hänt, och många blir upprörda, ledsna eller rädda ibland.

Här är några tips för att hjälpa dig att stödja ditt barn under svåra tider:

Prata

Barn tycker ofta att det är bra om de kan prata om vad som pågår. Detta hjälper dem att förstå händelserna och att känna sig mindre rädda.

Även små barn kommer sannolikt att höra rapporter i media eller höra vuxna prata om dödsfall på grund av coronaviruset, eller om risken att dö på grund av virussjukdomen. Det är viktigt att tala ärligt och öppet om sina rädslor eller farhågor på ett åldersanpassat språk. Det kan också bidra till att begränsa omfattningen av all mediabevakning och sociala medier som de utsätts för, och balansera detta med andra aktiviteter och positiva saker att fokusera på. 

Barns förståelse av döden varierar efter deras utvecklingsstadium och det kan vara till hjälp att förstå varför barn kan reagera annorlunda.

För att lära dig mer om barns förståelse av död i olika åldrar kan du titta på en kort vägledningsfilm här: Barns förståelse av döden i olika åldrar.

Var ärlig

Ge barn ärlig och saklig information på ett språk som är anpassat till deras ålder och förståelsenivå. Låt deras frågor vägleda dig och håll dig till enkla svar.. Barn kan märka när deras frågor undviks och kan fylla i tomrummen själva vilket kan orsaka ytterligare ångest.

Det är inte nödvändigt att gå in på detaljer, men det kommer att vara till hjälp att förklara saker som påverkar dem direkt, till exempel varför de blir ombedda att tvätta händerna regelbundet och hur viruset sprids, varför deras skola har stängt, varför de inte kan besöka en mor- eller farförälder eller varför en förälder arbetar hemifrån.

Bekräfta farhågor

Barn kan vara oroliga för att någon de känner ska bli sjuk eller till och med dö. Förklara att vissa människor som smittas av viruset inte kommer att ha några symtom och kommer att klara sig, att de flesta människor som smittas av viruset bara kommer att uppleva en mild form av viruset och kommer att bli bättre, men att vissa människor är mer sårbara och därför måste vi se till att de skyddas och är trygga. Var ärlig och undvik inte att förklara att vissa människor kan dö. Barn måste lita på att du är ärlig och öppen mot dem, så att de är bekväma med att ställa andra frågor med förtroende.

Skapa rutiner

För närvarande kan det vara svårt att hålla sig till vanliga, dagliga rutiner. Men rutiner kan vara betryggande för barn och kan hjälpa till att skapa stabilitet i en orolig värld. Om du är hemma med ditt barn, försök att hålla dig till regelbundna rutiner såsom måltider, skolarbete, raster, lek och läggdags.

Barn känner att de har mer kontroll och är därför mindre rädda om de får tydliga uppgifter som att tvätta händerna ordentligt, och utföra enkla uppgifter i hemmet.

Se till att du får stöd

Om du kämpar med dina egna reaktioner är det viktigt att du ber om stöd för dig själv. Barn och unga är snabba med att märka av andras lidande även om de vuxna försöker dölja sina känslor. Ta dig tid att göra något för dig själv som hjälper dig att slappna av och får dig att glömma nyheterna. Se till att du får kontakt med andra på ett sätt som är säkert, till exempel via videochatt eller telefonsamtal, och håll dig aktiv.


Vi kan erbjuda tolk för det stöd vi erbjuder via telefon, video samt i person. För att få veta mer kan du ringa vår brittiska hjälplinje på 0800 02 888 40