Skræmmende begivenheder, der er meget omtalt i medierne, såsom coronavirus-pandemien, kan få børn til at bekymre sig om sig selv og de mennesker, de holder af. Det er normalt, at børn har store følelser, når noget skræmmende sker eller er sket, og mange vil til tider være kede af det, triste eller bange.

Her er nogle tips til at hjælpe dig med at støtte barnet gennem svære tider:

Tal

Børn finder det ofte nyttigt, hvis de kan tale om, hvad der sker. Det kan hjælpe dem til at forstå begivenheder og føle sig mindre bange.

Selv små børn vil sandsynligvis høre nyheder i medierne eller overhøre voksne tale om dødsfald på grund af coronavirus eller risikoen for død ved at blive syg med virussen. Det er vigtigt at tale om deres frygt eller bekymringer ærligt og åbent i et alderssvarende sprog. Det kan også hjælpe at begrænse mængden af ​​mediedækning og sociale medier, de bliver eksponeret for, og at afbalancere dette med andre aktiviteter og positive ting at fokusere på.

Børns forståelse af døden varierer med deres udviklingstrin, og det kan være nyttigt at forstå, hvorfor børn kan reagere forskelligt.

For at lære mere om børns forståelse af død i forskellige aldre, kan du se en kort vejledningsfilm her: Børns forståelse afdøden i forskellige aldre.

Vær ærlig

Giv børn ærlige, faktuelle oplysninger på et sprog, der passer til deres alder og forståelsesniveau. Før samtalen med udgangspunkt i deres spørgsmål, og hold dine svar enkle. Børn kan opfange, når deres spørgsmål undgås, og så udfylder de måske de tomme felter selv, hvilket kan gøre dem endnu mere bange.

Det er ikke nødvendigt at gå i detaljer, men det vil være nyttigt at forklare ting, der påvirker dem direkte, såsom hvorfor de bliver bedt om at vaske hænder regelmæssigt, og hvordan virussen spredes, hvorfor deres skole er lukket, hvorfor de ikke kan besøge en bedsteforælder eller hvorfor en forælder arbejder hjemmefra.

Anerkend bekymringer

Børn kan være bekymrede over, at nogen, de kender, bliver syge eller endda dør. Forklar, at nogle mennesker, der får virussen, ikke får nogen symptomer og har det godt, og at de fleste mennesker, der får virussen, kun oplever en mild form af virussen og vil få det bedre, men at nogle mennesker er mere sårbare,

og derfor skal vi sørge for, at de er beskyttede og sikre. Vær dog ærlig og hold dig ikke tilbage fra at forklare, at nogle mennesker kan dø. Børn skal stole på, at du er ærlig og åben over for dem, så de er trygge ved at stille dig andre spørgsmål.

Skab rutiner

I øjeblikket kan det være svært at holde sig til de sædvanlige daglige rutiner. Men rutiner kan være betryggende for børn og kan hjælpe tingene til at føles stabile, når alt andet ser ud til at være anderledes. Hvis du er hjemme med dit barn, så prøv at bevare faste rutiner som spisetider, skolearbejde, pauser, leg og sengetid.

Børn føler sig mere i kontrol og derfor mindre bange, hvis de får klare opgaver, såsom at vaske deres hænder ordentligt og enkle huslige pligter.

Sørg for, at du får den rette støtte

Hvis du kæmper med dine egne reaktioner, er det vigtigt for dig at række ud efter støtte til dig selv. Børn og unge er hurtige til at opfange andres fortvivlelse, selvom de voksne forsøger at skjule deres følelser. Giv dig tid til at gøre noget for dig selv, der hjælper dig med at slappe af og fjerner dit fokus fra nyhederne. Sørg for, at du taler med andre på enhver måde, du kan, såsom videochat eller telefonopkald, og hold dig aktiv.


Vi er i stand til at tilbyde tolkeservice til den støtte, vi tilbyder via telefon, video og fysiske møder. Ring til vores britiske hjælpelinje på 0800 02 888 40 for at få mere at vide